Fredag!

Äntligen lite sol i Skåne igen! Jag och tossan passade på att gå en liten runda, först in på Apoteket, sedan till närmaste postlåda och sedan ner till havet och alla båtar. Det var väldigt behagligt ute, kanske helt perfekt!

Minstingen vilar sig för tillfället och jag funderar på vad vi ska orka göra efter lunch. Det hade ju varit skönt att vara ute, t.ex hos hennes farmor och farfar så jag kan passa på att sola. Eller så går vi ut på gården och gungar en stund. Jag tänkte gå och köpa en pool till Leia att ha hos farmor och farfar, men sen kom jag på att jag faktiskt ska till Ullared på tisdag, så jag kan ju kolla där först. Hej snåljåp!

Skrabban har föresten börjat med en ful ovana. Hon har börjat sov-vägra på kvällen. Jag vet inte vad jag ska göra, hon sover precis som vanligt på dagarna, dvs 2 timmar uppdelat på 2 tillfällen. Hon är vaken från 4 till läggdags (vanligtvis 20:00) och ändå har hon inte somnat förän 9 efter maaaassa skrik och gråt. Inatt vaknade hon dessutom och var jätte ledsen och fick somna om i mammas famn.


Klagan

Jag var iväg och köpte blöjor idag. Intressant va? Nej, jag vet.
Jag är så trött på att det bara finns blöjor med massa jävla färg och fula mönster på. WHY?
Föräldrarna bryr väl inte sig om att blöjan ska se rolig ut, knappast bebisarna heller. Så varför? Säg mig bara varför det inte finns helt vita blöjor, utan massa trams på? Vet ni hur fult det är med en färgsprakande blöja som syns igenom vita byxor? Jätte fult!
 
MAMMOR!
Vet ni om det finns helt vita blöjor? Just nu har vi Libero och de är kanske värst men pampers har jag inte velat ha pga att de ser så tunna ut. Min unge kissar inte lite åt gången nämligen. Alltså - vita blöjor!
 
 
Ful blöja. Ful, ful, ful.

För att jag är fruktansvärt glömsk

Jag har alltid varit bra på att komma ihåg saker, haft ett bra minne så att säga. Men nu på senare tid har jag blivit så sjukt glömsk, jag förstår inte varför. Men det är precis som att gäller det inte barnmat eller blöjor så glömmer jag det.
 
Därför tänkte jag redan nu påbörja Leias lilla önsklista inför sin 1-årsdag som fortfarande är långt borta. Ja, hon tjatar som bara den om att hon vill äta tårta för första gången och blir helt vansinnig när jag meddelar henne att det är jääääätte lång tid kvar. Hon frågar hur många gånger hon ska räkna till 100 och jag svarar att hon får räkna flera miljoner gånger. Hon vet inte vad miljoner är, hon tror att det är pappersbitar. Orangea pappersbitar det står ODDSET på som pappa kommer hem med från ICA och säger "HÄR har vi miljonen". Okej, jag tappade greppet lite här.
 
 
Önskelista:
Leksakskök+tillbehör, så att hon kan laga goda middagar med pappa när mamma vilar i soffan.
Stafli för barn, så att hon kan måla fina tavlor med pappa när mamma vilar i soffan.
Kläder i storlek 86, hon tycker om märken som Newbie, Pomp de lux, Livly och allt som mamma tycker om.
 
 
                       
 
Fortsättning följer..

En tripp

Idag åkte jag och Leia till Helsingborg för att träffa min fina vän Emma och senaste tillskottet Ellie. Jag är alltid lite nervös över att "resa" med Leia då hon mycket väl kan få för sig att bara gnälla och skrika en hel resa helt utan anledning men det gick faktiskt väldigt bra idag. Hon satt mest och kollade på alla mäniskor som kom på bussen. Efter en stund började hon bli sömnig och då kom det ett par utbrott men de gick snabbt över och hon slumrade till.
 
För mig är det hemskt, kanske det värsta jag kan tänka mig, att ha en skrikade unge på buss/tåg/flyg/båt med andra resenärer. Dels för att jag känner mig stressad över att min dotter är allt annat än nöjd men även för att alla blickar bränner som 100gradigt vatten på min kropp. Man blir svettig och anfådd, tiden står stilla och ljudet av omgivningen försvinner i allt skrik, det enda man hör är alla suckar och viskningar från övriga resenärer. Man önskar att man vore framme men inser att det är långt kvar. Man vill bara trycka på "stop" och hoppa av på första bästa hållplats, bara för att få andas och slippa alla bittra människor som inte har barn. För så är det, har man inte småbarn själv så hatar man situationer som den jag beskriver. Det gjorde jag själv för bara 1 år sedan, så jag vet.
 
Nåja!
Vi kom fram till Helsingborg hela och rena och fick äntligen träffat våra töser. Vi gick en runda på stan och besökte ett antal butiker innan vi gick in för att äta lunch. Därefter blev det några butiksbesök till och sedan gick vi för att åka hem och Emma + bebisellie åkte för att hämta storebror hos dagmamman.
 
 
 
De senaste inköpen till loppan-bus. Jag fick tvunget ge mig på UV-dräkt fronten och se på "säkerhet" före utseéndet. Inte sagt att jag kommer kränga på henne denna varje dag, dock!

Pyssel

Ungen har fått väga och mäta sig!
För en månad sedan vägde hon 9,61kg och var 71,5cm lång.
Idag väger hon 10,14kg och är 73,5cm lång.

Ja, halle da vad hon växer. Snart har hon växt ur storlek 74 också. Det känns lite bittert men samtidigt blir det kul att köpa nya fina kläder.

Idag nämnde min mamma födelsedagspresenter till Leia's 1-års dag och jag blev lite smått chockad. Det är fan snart. Hon fyller för fasen snart 1 år. Min lilla, lilla bebis.


Här har ni dagens pyssel också.


Ny vecka

Godmiddag!
Jag ligger just i detta nu i soffan med katten i famnen och slappnar av några minuter när skrabban vilar sig lite, hon lär vakna när som helst och då är det dax för lunch. Sen kommer min mamma och hälsar på och vid 13:00 ska vi allihopa gå till BVC för lite lek. Jag ska smyg in och försöka väga och mäta Leia också, vi har ju ingen tid för det förän om 1 månad, men som jag sagt innan vill jag ha månad för månad så jag kan fylla i "min första bok" ordentligt. När vi kommer hem ska jag försöka pyssla ihop ett fint litet handavtryck också, ska bli spännande!


Firande gånger 2

Feberfritt idag! Och varmt!
Nåja, det är inte vilken dag som helst, det är loppans 9 månadersdag.
Nu har hon fan ta mig varit utanför magen lika länga som hon var i magen. Märkligt att de senaste 9 månaderna gått betydligt snabbare än de 9 första. Åh, jag önskar att tiden bara ska stå still ett tag nu!
 
Sverige såg till och med till att vinna semin mot Finland. Härligt! Ska vi slå till med att vinna eurovision en gång till också? Eller det kanske är att ta i.
 
 
 
Vår fina, fina, fiiiina sommarflicka på sin 9 månadersdag

Sol och feber

Mitt älskade lilla hjärta har gått och blivit sjuker. Hon har inte varit en bebis som varit mycket sjuk, hon har haft 3 förkylningar utan feber under sina dryga 9 månader. Idag vaknade jag i ett ryck strax innan 10 och undrade om Linus möjligtvis tagit med ungen till jobbet eller kanske till och med stannat hemma och gått upp med henne. Men icke, hon sov så gott. Inte fattade väl jag att det var något fel på henne, hon brukar ju kunna slå till med rejäla sovmornar då och då. Vid 11 var hon trött och gnällig igen och fick sova förmiddag efter att ha orkat vara uppe 1 timme. När hon vaknade vid 12, eller ja, när jag väckte henne, satte jag henne i cyklen och cyklade hem till svärmor där solstolen stod framme och väntade på mig. Efter ett litet tag frågar svärmor om inte Leia känns lite varm, jag känner på henne men jag är så dålig på att känna sådant, jag är ofta ganska kall själv så allt jag känner på är typ varmt, men det visade sig att lilla hjärtat hade 38,4 i temp. Hon brukar ligga runt 36,3 så nog fanns det en anledning till att hon var så trött. Hon höll humöret uppe trots allt och har faktiskt inte alls varit gnällig, dock väldigt trött och slö. Ikväll hade hon 38,8 i temp och fick en alvedon sedan slockade hon som en stock i sängen.

 

Hur som helst så var det mycket skönt och uppskattat att få lite Sandra-tid mitt på dagen bara sådär en vanlig fredag. Att ligga och steka i solen har aldrig kännts så skönt men fel på något vis. Jag har fått lite färg och känner mig nästan lite fräshare bara på grund av det. Imorgon är det lördag och semifinal i hockey vm. Sen får man väl slötitta lite på eurovision också.

 

Älskade unge, du är hela min värld och du får aldrig flytta hemifrån

 


Plask

Hoho vilket väder vi haft idag. Helt fantastiskt!
Leia blev inbjuden på poolparty hos sin bästis Elliott. Jag berättade ingenting för henne för att slippa allt tjat om "när ska vi åka" och "när är vi framme". Smart mamma! När vi kom fram blev honglatt överraskad och plaskade stolt i poolen. Eller nja, hon satt mest bara och tuggade på saker och lät Elliott plaska ner hela henne. Ja, han välte henne också, han tyckte nog att hon behövde svalka sig och släppa loss lite. Jag kan förstå honom.
 
Det är ganska mycket snack om det här med sol och bebisar. Jag är inte född igår så jag vet att Leia inte ska ligga med mig och sola i flera timmar. Men att helt undvika sol är ju helt omöjligt! Jag gjorde mitt bästa idag, jag satt som "skydd" för direkt solljus men som sagt, en rörlig bebis är alltid i rörelse och att hålla henne helt från solen är oundvikligt. Hon verkar inte ha brännt sig någonting alls men det har hennes mamma däremot. På ena axlen. Kul. Fin bränna.
 
Imorgon har jag fjäskat mig till barnpassning av svärmoren min. Jag känner att jag vill ligga och sola så Leia ska ha sin alldeles egen lektant till sitt befogande. Åh vad skönt det ska bli! Undra hur många gånger jag kommer springa in och pussa på henne.
 
 

Fler föräldradagar till folket

Jag har nu på senare läst väldigt mycket gällande småbarn och förskola, eller dagis som jag faktiskt säger fortfarande. Det skrivs att de är allt fler 1-åringar som skrivs in och börjar gå på dagis. Detta skrivs, enligt mig i en negativ ton och jag kan inte låta bli att bli provocerad.
 
Jag hade mer än gärna varit hemma med min dotter tills hon ska börja i förste klass, det ska gudarna veta! Om jag själv hade fått välja hade jag valt att skola in henne när hon är minst 2 år, det känns som en bra ålder att börja på dagis. Men vet ni vad (!) den möjligheten är för de flesta föräldrar obefintlig. Man får 480 föräldradagar, varav 90 är på lägstanivå (180:-/dag) och i princip kan räknas bort. Så låt oss säga 390 dagar. På ett år har vi 365 dagar, det återstår 25 dagar + lägstanivådagarna, som ändå är helt värdelösa. Lägg där till att många gravida går hem någon/några veckor innan förlossning och då använder sig av sina föräldradagar.
 
Hur vill de att man ska kunna vara hemma längre än 1 år, som exempelvis ensamstående mamma, par med delad ekonomi? Vi kommer ha möjlighet att vara hemma med vår dotter tills hon är 1½ år, tack vare att vi "sparat" på dagar, för att vi har ytterligare en inkomst.
 
Nej, ska ni klaga på att barnen är för små när de skolas in så klaga hos politikerna.
 
/Irriterad hemmamorsa

Pimp that.. vagn

Efter att ha fått barn hamnar man lätt i köpfällan. Inte för att man köper något till sig själv men till den där lilla människan som fullkomligt tar över hela världen. Jag är förälskad i kläder till Leia men nu på senare har jag blivit lite kräsen så det har lugnat sig lite. Förut kunde jag komma hem med ett nytt plagg varannan dag.
 
Nu har jag istället fokuserat på vår nya vagn!
Jag har köpt mig en sittdyna samt en åkpåse. (köper man nu får man det till halva priset) (e-k-o-n-o-m-i-s-k)

Nästa projekt är att få tag i ett parasoll till vagnen. Det är lättare sagt än gjort ska ni veta!
Det finns tydligen inga återförsäljare kvar i skåne som säljer tillbehör till just den vagnen vi har.
Men det slutar inte där, för man kan ju utan problem köpa på internet. Nej. Enligt avtal med iCandy får inga återförsäljare skicka deras varor. Så hur jag ska få tag på detta återstår att se, eventuellt får jag beställa från England där vagnen kommer från, men det blir lika mycket pengar i frakt som i varor.
 
 

Tillbakablick

Åh, jag sitter och tänker tillbaka på tiden då Leia fortfarande var uppe vid denna tiden. I början var hon vaken till 2 på natten, det fick vi ganska snabbt ändrat på till 11-12 på kvällen/natten istället. Sedan tog vi ner det en liten stund åt gången och till slut var vi nere på 21:00 och precis när vi skulle ta tag i att ändra det till 20:00 kom sommartiden och fixade det till oss så vi slapp allt arbete. Härliga sommar!
 
Jag minns hur jobbigt vi tyckte det var med en bebis som var uppe så sent. Vi fick aldrig riktigt ha tid för oss själva eller tillsammans. bara jag och Linus. Och nej, det ska man väl inte räkna med när man skaffar barn, men förstå tanken! När hon var drygt 1 månad började hon sova i egen säng och hennes sovande på natten blev rena drömmen! Visst vaknade hon ett par gånger och ville ha tutte/tröst/napp/ny blöja men somnade oftast om snabbt igen. Hur vi gjorde när vi ändrade på hennes sovvanor minns jag inte riktigt, mer än att vi inte lät henne sova i några längre perioder under dagen. 1 timme åt gången tror jag bestämt att hon fick sova på dagen och innan läggdax fick hon hålla sig vaken en längre tid än "normalt". Det låter kanske grymt när jag skriver det såhär, men hon har inte tagit skada, jag lovar!
 
När hon var 3½ månad fick hon sova i eget rum, då hade hon sovit hela nätter ett bra tag och började störas av mig och Linus när vi gick och lade oss eller när väckarklockan ringde och Linus gick upp.
 
Åh, hon har gjort sådana framsteg min flicka. Jag är så stolt över henne!
 
 
min lilla boxare 1 dag gammal
 
 
mina två fina

Sov du lilla videung..

Godmorgon från sängen!
I senaste inlägget skrev jag att jag inte tidigare vågat skriva ut att Leia börjat med sovmorgon. Varför? För att då skulle hon säkert skita i sovmorgon framöver och tro det eller ej, ungen har knappast tagit sovmorgon sedan jag skrev det där sablars inlägget. Hon vaknade strax innan 8 idag och fick välling i sängen med lampan släckt i hopp om att hon ville somna om efter vällingen och jag tror faktiskt att det lyckades, där har varit tyst ett tag inne nu. Ljuva tystnad!

Idag har vi inte något speciellt planerat tror jag. Jag ska gymma snart. Sen ska Linus föräldrar komma och lämna bilen. Sen ska vi tvätta. Också underhålla vår lilla marodör här hemma förstås!


Årets varmaste dag

Vilken dag vi haft, strålande sol och riktigt sommarvärme.
Jag började dagen klockan 09:00 med att kolla till min fina unge som fortfarande sov djupt, jag fick i princip väcka henne med våld. Jag har inte vågat skriva detta här innan, men nu fick det bli så. Hon lägger sig fortfarande 20:00 och har börjat med att sova fram till 09:00. Vissa dagar går hon tillbaka till 08:00 men dagar som idag hade hon säkerligen sovit fram till 10:00 om jag inte väckt henne. Men någon måtta får det ju vara, man kan inte sova bort heeela dagen.
 
Vi busade fram till 11:00 då det var dax för förmiddagsluren. Och ja, hon sov 1 timme till då.
Efter det fick hon makaronigryta till middag och sedan blev det lite mer bus i dryga timmen innan jag blev ooootroligt uttråkad och eftersom jag är typ den enda i hela världes som är hemma såhär mitt i veckan (det känns åtminstone så) så var där ingen som ville hitta på något med oss.
 
Efter ett par suckningar slängde jag ungen i vagnen och pinnade hem till Linus föräldrar. Väl där satte vi oss i solen (under parasoll för Leia) och lekte lite. En liten flicka på 8½ månader som nyss lärt sig krypa var dock inte alls intresserad av att sitta på sin lekmatta utan hon ville förståss fara runt överallt och ingenstans. Inte så lätt att koppla av och sola nu för tiden, speciellt inte med en djup pool hon kan trilla ner i.
 
Till slut tog farmor ut en balja som ungskrabban fick bada i. Super kul, tyckte hon. Skönt, tyckte jag som kunde överlåta till farmor ett tag.
 
 
Badbebis
 
 
Sommarbebis ala 1988

Måndag igen

Morrn morrn!
Jag blev väckt av litet barn strax innan 8, bara för att gå upp och börja fixa välling, men då somnade hon om. Det kunde inte jag göra så jag satt och stirrade upp i taket 1 timme istället.

Jaha, vad har dagen att bjuda på idag?
Loppan ska få gå en runda med Jossan i vagnen medan jag gymmar ett tag. Sedan ska vi på babycafe och leka med andra kidos. När far i huset kommer hem ska vi tydligen ta oss en 5km powerwalk. Hoppas solen håller sig framme tills dess.

Nu är Leia-gnällspik igång och vill ha min uppmärksamhet. Krävande unge det där.

 

 


Morsan tipsar

Under mina dryga 8 månader som mamma känner jag att jag fått lite lärdomar. Jag tänkte dela med mig av dom till er och framförallt till mig själv om jag någon gång längre fram skulle se till att skaffa en unge till.
 
 
1. Räkna inte med att njuta de första 2 månaderna. Visst finns det härliga stunder då man tänker att det lilla livet är värt all möda och så är det, men låt oss vara ärliga - det är jävligt påfrestande (!) och det tar ett tag innan man kommer till ro och hittat sin nya roll. Stressa inte upp er för att amningen inte fungerar, att det gör ont, att det aldrig slutar blöda och att ungen aldrig är nöjd. Det går över.
 
2. Sov när bebis sover. Det är inte enklare än så. Bråka inte på natten och dumförklara ungen som inte alls vill sova 03:00, det är bara du själv som drabbas och blir irriterad. Ni kommer få rutiner när bebisen är redo. Det är helt okej att vilja ge upp och gråta timmar i sträck, såfort den lilla skapelsen tittar upp och ler mot dig är det glömt.
 
3. Låt bebisen sova i egen säng/vagga tätt intill eran säng. Här är det många delade meningar och många förespråkar samsovande. Inte jag. Jag hatar samsovande. Jag sov sämre, Linus sov sämre och Leia sov sämre. Jag har sagt det tidigare men det är värt att tas upp igen. Andningslarm - köp det!
 
4. Vänj bebisen vid vagnen. Man vill inte ha en bebis som inte tycker om att åka vagn.
 
5. Närhet är det enda en bebis vill ha. Skaffa en bärsele!
 
6. Ibland behöver man vara bebisfri för exempelvis att ta en efterlängtad dusch. Köp en elektrisk gunga!
 
7. Man ska "lufta" bebisens rumpa mycket för att undvika röda prickar och dylikt. Well, bebisar varnar inte innan de vill kissa. Libero har vad dom kallar "mats". Engångsmattor som absorberar upp olyckan. Super smidigt! Vi har de på skötbädden så inte den blir nerkissad gång på gång.
 
8. Köp inga kläder i storlek 50. Köp liiiite kläder i storlek 56. Köp lite mer kläder i storlek 62. Släpp löst lite i storlek 68. Gå bananas i storlek 74/80, främst 80.
 
9. Längta inte efter att bebisen ska vända sig, sitta upp, kravla, krypa, gå och prata. Tiden går för fort. Njut av att bebisen faktiskt vill gosa, det vill de inte sen.
 
10. Lita på magkänslan och modersinstinkten! Ingen känner ditt barn så väl som du. Bara du vet vad som känns bäst för dig och din familj.