En lista

I brist på annat att göra så hittade jag en lista jag kan fylla i :)
 

När fick du veta att du var gravid: 15 december 2011.
Hur gammal var du: 23 år.
Var det planerat: Nej.
I vilken vecka var du: I Vecka 6 tror jag.
Hur tog din partner det: Chockad, men bra.
Mådde du mycket illa i början: Nej, kanske 5 kvällar.
Har du mycket halsbränna: Bara om nätterna nu de senaste veckorna.
Är du känslig: Mer än vanligtvis.
När kände du bebisens första sparkar: 21 Mars, V20.
Är du ofta orolig: Mycket.
Sparkar bebisen mycket: Mycket på kvällen vid läggdax och på morgonen. Under dagen rullar hon mer runt.
Har du läckt bröstmjölk: Pyttelite.
Har du fått bristningar: Ja, under naveln på magen.
Blödde du någongång: Nej.
Hur många ultraljud har ni gjort: 3 vanliga ultraljud och 1 i 3D/4D
Hur vill du att förlossningen ska se ut: Relativt snabb och komplikaionsfri.
Vet ni vad det blir för kön: En flicka.
Vet ni namn: Ja, det vet vi.
Om det blir det motsatta könet: Då är vi körda.
Hur gamla kommer ni att vara när bebisen kommer: 24 år/26 år
Ska barnet få några syskon: Osäkert. Det får tiden utvisa.
När vill ni det: Samma svar som ovan.


Välkommen hem

Lillans rum börjar ta form. Jag trivs där inne, ibland går jag in bara för att titta på sakerna, ibland sätter jag mig på stolen och sitter kvar där inne ett tag och tänker. Efter ett tag känner jag mig fånig och går ut därifrån igen.
 
Det känns fortfarande så långt bort, ja nästan overkligt att det kommer ligga en bebis i den sängen. Vår bebis. Jag kan fortfarande inte tro på det, trots att min växande mage säger annat. Varför har jag så svårt att greppa detta? Jag har inga problem med planeringen. Jag vet vad vi behöver och vad vi ska göra för att vara klara när hon kommer, men det är bara praktiska saker. Vad gör man sen när hon verkligen är här hos oss?
 
Det börjar bli jobbigt att bära omkring på det lilla livet nu. Det värker och gör ont. Det känns lite som att mina höfter behöver en reparation och ett par liter olja. Det liksom knarrar, knakar och gnisslar när jag rör mig. Nej, det hörs ju inte såklart, men det känns. Och det känns som att det låter så. Min stackars rygg har sett bättre dagar och de här kramperna i magen är jag gärna utan. Jag hoppas att dessa sista veckorna går fort.
 
Jaha, ni vill se bilder på rummet. Okej då!
 
   

Vecka 34

Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

 

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.




Vecka 33

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.
Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen, den lär sig allt medan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.



Lite skillnad


Efter ett tag blir man lite storleksblind. Ibland känns det som att jag varit såhär stor hela tiden, men så är det ju faktiskt inte. Nu längtar jag till jag kommer tillbaka till min normala form igen, där man kan böja sig ner och knyta skorna, eller sitta framåtlutad, eller sova på magen. Det ska bli skönt.

Nu kan hon komma

Idag var jag en runda på Ikea för att handla säng och skötbord till lillan.
Det var en ganska snabb visit, jag visste precis vad jag skulle ha och gick raka vägen dit, även om det var genom hela varuhuset.. Självklart var det alla tillbehör och smått tjaffs som också trillade ner i kassen.

Nu längtar jag tills jag ska få tillgång till hennes rum, så jag kan pilla med allt där inne bäst jag vill!




Vecka 32

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.



Glass är glass

Okej, jag har aldrig ätit en Ben & Jerry's. Jag har alltid tyckt om glass, men inte som nu, nu älskar jag glass. Förut var det mer Piggelin, Calippo, Magnum och GB's bigpack vaniljglass. Det har sett så himla dyrt ut med en sånhär liten burk av glass. Dessutom har det varit konsiga namn och en himla massa olika smaker. Alla runt omkring mig har hyllat denna magiska glass, men det har liksom inte fallit mig i smaken.

Förän idag!
Jag gick raka vägen fram till Ben & Jerry frysen. Kollade in alla möjliga smaker. Kollade en gång till. Och en gång till. Jag kände lite på dom och till slut bestämde jag mig för en smak. Cookie Dough. Kan man misslyckas med glass och kaksmet? Nej. As god var den!



Jag köpte någon smak till. En nyhet!
Oh my! Apple pie! heter den. Jag är lite tveksam till den, men jag kände ändå att det kunde vara rätt gott. Lite sommarfeeling över det hela liksom. Jag återkommer med resultatet av den vid ett senare tillfälle. Just nu är jag rätt mätt. (Nej, jag åt inte hela burken med glass. Någon måtta får där vara!)


Jag vill inte!

Ser ni vad jag ser? Bristningar! Redan! Det är för fan 9 veckor kvar. Detta hade jag inte alls hoppats på. Jag som smort in mig vaaaarje dag. Jag blir gråtfärdig!

Snälla, snälla, snälla låt mig slippa få fler. Jag vill inte!


Ett första brev

Lilla skorpan -är det verkligen sant att du lever och frodas där inne? 
Ger jag dig tillräckligt med energi, vitaminer och omsorg? 

Jag läser om din utveckling varje vecka och vilken utveckling du har gjort.
Jag är glad och stolt över att jag får vara den som bär på dig, den som ger dig värme och skydd och får vara med från början av din existens.

Jag känner dina rörelser, dina sparkar och när du hickar.
Även om du ibland sparkar så hårt att jag får ont, kan jag inte låta bli att le.
Tänk att jag inte vet hur du ser ut, eller hur du kommer vara -men vet att du är helt perfekt.

Vecka 31

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget. Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

 

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.