3D ultraljud

När Leia fotfarande låg i magen var både jag och Linus ivriga om att få veta om det var en flicka eller en pojke vi skulle få. Jag kan inte svara för Linus, men för mig handlade det mest om mitt kontrollbehov, jag klarar inte av att inte veta - om möjligheten finns där. På vårt första ultraljud, efter alla miljoner tårar, frågade jag snabbt om barnmorskan såg vad det var för kön. Efter vad som kändes som en evighet sa hon "jag tror att det är en flicka, jag ser iallafall inga pojkdelar" och Linus frågade då hur säker hon var. Kvinnan svarade att hon inte ville lova något, att hon kände sig ganska säker men återigen - inte ville lova något. Vi nöjde oss inte med det svaret och vi ville inte vänta 10 veckor till så vi bokade en tid för ett 3D ultraljud nere i Malmö. Vi tänkte att där måste man ju se bättre, sen kunde det ju vara ganska häftigt att få se ansiktsdrag m.m.
 
Väl där var jag helt chockad över hur bra man såg. Det var ju helt sjukt! Det var som om jag hade en genomskinlig mage och bara kunde titta på min unge genom magen. Eftersom de frågade varför vi ville komma varpå jag svarat att vi ville veta kön så var detta det första hon kollade. "Detta är till 100% en liten flicka" sa hon. Mammahjärtat klappade några slag extra och sedan fortsatte vi syna vårt lilla mirakel. Tråkigt nog låg Leia från dag 1 långt ner i mitt bäcken med huvudet neråt. Tacksamt när vi skulle kolla könet, men mindre kul när vi ville se hennes ansikte. Vi försökte buffa och störa henne, men hon vägrade att ändra position så vi fick inte så bra bilder. Jag valde då att inte lägga ut bilderna här, det kändes lite för privat. Då visste vi ju inte hur det skulle gå. Men ut kom en fullt frisk liten skrabba, så här har ni de första tagna bilderna på vår prinsessa.
 
 
 
Första ultraljudet
 
 
3D ultraljud

Den där tekniken

Vi lever idag i ett samhälle där tekniken är ett faktum. Jag känner inte många som inte äger en smartphone eller dator. Hemtelefon har ersatts med en mobil för varje familjemedlem, liten som stor. Barn i 5-års ålder får surfplattor i julklapp. Alla kids i 3:an har varsin iphone.
 
Jag klagar inte, det är bara så det ser ut idag.
Både jag och Linus har varsin laptop och varsin iphone. Vi har två tv-apparater och ett playstation.
Teknikens värld. Det är här Leia växer upp.
 
Det slog mig idag när jag satt och kollade på bilder i telefonen och hon promt skulle titta och vara med. Hon tar sitt lilla, lilla pekfinger och drar det från ena sidan till andra, om och om igen för att byta bild. Inte ens 1 år fyllda. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite tragiskt. Brevid henne ligger det fina leksaker som borde fånga hennes intresse mer än en liten skärm. Men det är vårt eget fel, det är så vi lever idag, teknikens värld.

Att önska åt ett barn

Leia har någon form av fobi mot att mysa. Eller så har hon bara alldeles för mycket spring i benen för att kunna sitta still. Jag hoppas på det sistnämnda. Iallafall - Leia har en favoritsnutte, eller egentligen 2 stycken. Dessa snuttar är de enda hon myser med och får hon inte sina snuttar på varsin sida i sängen vid läggdax blir hon inte helt nöjd. Hon går ofta in i rummet och hämtar sin snutte som hon sedan kånkar ut i storarummet. Inte helt lätt när man kryper på den gång på gång.
 
Favoritsnutten kommer från KappAhl och är av märket Newbie. Såklart.
Hon har en rosa och en beige. Jag har däremot hört att man ska bunkra upp på favoritsnuttar innan de slutar säljas, för att undvika onödigt gråt och sovvägran när snutten är sönder eller måste tvättas. Så Leia passar på att önska sig en till favoritsnutte i födelsedagspresent. De har kommit in i färgen grå nu och det tycker hon är lätt att matcha sina nappar med.
 
 
 

Första semestern

Hej å hå!
 
Vi är hemkomna från en liten mini-semester idag. I fredags förmiddag tog vi vår (inte så lilla) packning på båten och åkte över till Ven. Eller Hven, om man föredrar det. Där spenderade vi vår tid med Linus familj, slappnade av, åt gott och fick massvis av barnpassning. Vi passade också på att spela fotbollsgolf och och en smula vollyboll. Vi kan nu konstatera att jag är fullkomligt oduglig till allt förutom att vara mamma nu för tiden. Sorgligt. Mycket sorgligt.
 
Inne på Ven levde loppan livet, hon sprang runt naken och gosade med farfar mest hela tiden. Hon passade även på att få sin/sina första tänder! Jajamen, det händer! Jag hade i princip gett upp hoppet om att några tänder skulle komma, jag hade börjat fundera på i vilken ålder man kan sätta dit löständer. Men nu så, två stycken är påväg upp, de två mittersta i underkäken.
 
 
 

Fotomodell och vattendjur

Idag har jag och Leia haft fullt upp. Vi började dagen med att möta upp min kollega Sara som även sysslar med fotografering. Hon håller just nu på att starta upp sitt eget företag och behövde lite bilder på barn till sin portfolio. Jag var snabb med att erbjuda mig (Leia) eftersom.. ja, let's face it.. hon är väldens finaste unge. Och vilken skillnad det är på foto och foto. Jag kunde ha tagit fina foto på de platser vi var på, men Sara lyckas några snäpp bättre.
 
Efter vårt lilla äventyr skulle vi möta upp pappa Linus på Citadellbadet för sol och bad, busungen tog en snabb vilostund på 10 minuter sedan var hon igång igen. Hon älskar numera att bada i stora pooler och simmar, plaskar och skrattar hej vilt. Det är så kul att se henne så glad, det verkligen lyser i ögonen på henne. Jag älskar denna perioden i hennes liv, hon är så himla lätt att ha och göra med! Hon nöjer sig med det mesta och följer gärna med mamma och pappa på diverse äventyr.
 
Hon vaknade precis till och var lite ledsen, varför vet jag inte. Men det räckte med att jag tog upp henne och gosade någon minut innan hon ville ner i sängen och sova igen. Hon var alldeles svettig så hon kanske hade en mardröm. Eller så var hon bara varm. Om hon bara kunde prata.
 
 
 
 
 
 
 
Alla bilder har Sara tagit och henne hittar ni här: http://saranilsson.se/

11 månader

Busfröet har passerat 11 månader. Tiden går alldeles för fort nu!
Här har vi en uppdaterat längd/vikt uppgång.
 
Födsel: 3,92kg/52cm
1 månad: 5kg/56cm
2 månader: 6,09kg/59cm
3 månader: 6,7kg/64cm
4 månader: 7,78kg/66cm
5 månader: 8,44kg/68cm
6 månader: 9,14kg/70cm
7 månader: 9,24kg/71cm
8 månader: 9,61kg/71.5cm
9 månader: 10,14kg/73,5 cm
10 månader: 10,38kg/76,5cm
11 månader: 10,79kg/77,5cm

Önskelista

Uppdatering
 
Önskelista:
Leksakskök+tillbehör. (taget)
Stafli för barn
Kläder i storlek 86, hon tycker speciellt om märken som Newbie, Pomp de lux och Livly men det mesta går hem
En leksaksblombukett som finns att hitta här -> LÄNK
En bobbycar
Leksaker som man kan dra efter sig
Presentkort på Väla, Center syd, KappAhl, Lindex eller H&M går också bra
 
 
 
 

Ångesten är ett faktum

Jahaja, här sitter jag i min ensamhet. Leia har varit tyst som en mus sedan hon somnade strax efter 8. Jag har flera gånger fått gå in och kolla om allt verkligen står rätt till. Idag fick hon en cool kofta av sin farmor och farfar, en rosa pantern-kofta. Den är så pass tjock att jag tänker använda den som jacka till hösten och givetvis som tjocktröja på iskalla vintermornar.
 
Imorgon ska vi på 1-års kalas hos Elliott. Tänk att det redan har gått 1 år. För exakt 1 år sedan var jag så avundsjuk på att Josse och Robert fått sin bebis. Jag hade 5 veckor kvar. Och hur sjukt är det inte att min lilla bebis då fyller 1 år om bara 5 veckor? Fruktansvärt!
 
Hennes utveckling fortsätter i en rasande takt. Hon kryper snabbare än blixten. Hon reser sig upp mot allt, vid något enstaka tillfälle har hon till och med rest sig upp utan att hålla i något. Hon går runt bord och allt i rätt höjd. Hon kan ta några enstaka, vingliga steg på egen hand. Hon pratar mest hela tiden. Hon har lärt sig att sjunga. Hon har lärt sig att klättra upp i våran säng. Hon har börjat med att "ge och ta". Hon har fått ett jävla humör när hon inte får som hon vill. Hon kommer (oftast) när man kallar på henne, hon kommer definitivt om man säger "Leia, kom ska du få middag". Hon har börjat knipas. Hon visar tydligt när hon vill komma upp till någon, eller gå från en till en annan person. Hon tycker det är kul att kolla på bilder på sig själv. Hon har lärt sig att pussas (om än bara när hon själv vill och med öppen mun). Och sist men inte minst - hon har lärt sig säga mamma. Nej, där ljög jag. Men jag vill gärna att hon ska snappa upp det snart! Jag fantiserar om när jag kommer hem från en lång arbetsdag, kliver in genom dörren och hör små tassande fotsteg komma springandes mot mig och någon som ropar "mamma, mammaaaa" och sedan slänger hon sig i famnen också kramas vi.
 
 
 
 

Tokig

Ett par gånger i veckan går jag in på KappAhl's hemsida för att kolla om Newbie bestämt sig för att uppdatera de större storlekarna för en gång skull. Det har dom inte. Inte ett endaste plagg. Inte ens en ful jävla tröja som jag ändå inte vill ha. Jag tröttnade! Igårkväll, efter att ha plågat mig igenom en dålig film, ätit sega chips och varit sjukt sugen på tacos i flera timmar tog jag saken i egna händer. Jag mailade dom och frågade om och när det skulle komma mer. Jag fick svar idag.
 
- "Det kommer att komma in massa nyheter nu till hösten. Även för lite större barn. Så håll utkik. Det är på gång!!"
 
Til hösten? Massa? Två utropstecken? Även för lite större barn?
Harre jesus, detta måste vara årets händelse! Men jag kan inte låta bli att hänga upp mig på "även för lite större barn". Vadå? Kommer det komma 20 nya plagg till lite mindre barn och 2 nya till lite större barn? Ungefär som det är nu alltså. Förutom att det ökar nyheterna till lite större barn med 200%. Det är kanske rätt bra ändå.
 
Fan, jag får skaffa en dotter till.
 
 Här är några av de senaste till lite mindre barn. Så. Jävla. Fuskigt.

Vi lever

Nu var det ett tag sedan jag var här inne igen. Det går i vågor känns det som. Nåja, jag är fortfarande sjuk men det börjar bli bättre, halsontet är borta men superförkylning, hosta och lock i örat är kvar. Jag har även fått en släng magkatarr och det har börjat bubbla i örat, spännande detta! Leia är så gott som frisk igen, lite snorig bara, men det är inte mycket.

Idag tänkte jag åka och sola/bada men jag orkar inte. Jag vill bli frisk! Istället ska vi gå en runda ner på stranden och få lite frisk luft när Jossan's ungar badar i det iskalla havet. Jag orkar inte det heller egentligen men något får vi väl göra. Nu ska jag vila mig en halvtimme innan loppan vaknar från sig förmiddagsvila.

På återseende!


Note to my self

Jag ligger just nu i sängen och tycker synd om mig själv, jag har nämligen också blivit sjuk och feberfrossat hela natten och dagen. Varenda muskel värker, halsen och öronen ömmar och huvudet dunkar. Jag kom att tänka på hur jag mådde efter förlossningen. Jag vet inte om jag berättat detta för er här på lilla bloggen.


När sköterskan frågade mig om jag ville ha en ryggbedövning var jag snabb att tacka ja. Jag hade väldigt täta och otroligt starka värkar. När den skulle ges fick jag en värk och det var totalt omöjligt att sitta blixtstill, om det beror på att jag rörde mig något eller att det helt enkelt blev fel vet jag inte och jag bryr mig faktiskt inte heller. Jag fick en såkallad durapunktion, något som händer 1 av 100 gånger och enligt mig är det på tok för mycket! Det betyder att man, när nålen fördes in, gjorde hål på ryggmärgshinnan och ryggmärg läcker ut. Detta orsakar ett tryck, i sittande och stående position och ger en fruktansvärd huvudvärk. Så stark att man inte kunde se eller höra ordentligt. Ligger man dock ner jämnas trycket ut och tar bort eller minskar huvudvärken. I mitt fall minskade. Vi provade att behandla med en drös olika värktabletter men ingenting hjälpte. Citodon+panodil var de som var mest effektivt.

De ville att jag skulle stanna kvar på sjukhuset tills jag blev bättre, eventuellt behövde man ett mindre ingrepp där ens eget blod sprutas in för att täta hålet i ryggmärgshinnan. Jag tjatade dock till mig att få åka hem med mina smärtstillande och den fantastiska narkosläkare jag hade fått tillät mig på ett villkor -att hon skulle ringa mig varje dag för att kolla läget.

Bilfärden hem var inte att leka med, jag mådde allt annat än bra och väl innanför dörren stupade jag i sängen. Där låg jag sedan i 14 dagar. Huvudvärken tog nästan kol på mig och jag kände mig som en levande död. Att inte kunna byta blöja på min dotter gjorde inte saken bättre.

Vad jag vill ha sagt med detta är att ryggbedövning är fantastiskt skönt att få för stunden men såhär i efterhand var det inte värt det. Jag hade klarat mig bra med bara lustgasen och om jag någon gång får privilegiet att föda barn igen ska jag definitivt tacka nej till en ryggbedövning.


Sjukstuga

Min lilla hoppetossa har blivit sjuk igen. Jag har sagt så många gånger att det kanske är tänderna som är på gång men jag gör inte det denna gången för det verkar som att ungen aldrig kommer få några tänder. Hon har blivit super-duper förkyld och haft hög feber nu i 2 dagar. Idag fick hon även äcklig gegga i ena ögat, förmodligen lite ögoninflammation. Stackars hjärtat mitt! Jag hade tagit allt det där ifrån henne om jag bara kunde. Trots allt håller hon humöret uppe och är ganska glad och lekfull ändå.
 
Jag fasar inför imorgon när hon vaknar att hennes öga ska vara helt igenbommat. Jag kommer få lite smått panik. Framförallt eftersom Linus är och jobbar. Nej, nu ska jag hoppa i säng så att jag kan vara på alerten om barnet vaknar och är ledsen ett par gånger inatt.